pomoooc padají mi vlasy

31.10.2008 19:38

 

Zaznamenáme-li, že najednou vyčesáváme vlasů mnohem víc než dřív a že nám viditelně řídnou, je vždy třeba nejprve odhalit, čím je to způsobeno. Teprve na tomto základě se dá rozhodnout o způsobu nápravy - univerzální recept neexistuje.

1. Změny hladiny ženských pohlavních hormonů

Některé jsou zřejmé - těhotenství, období po porodu, vysazení hormonální antikoncepce, klimakterium. V těchto případech obvykle stačí vyčkat, až se hormonální hladina zase stabilizuje - vlasy pak opět zhoustnou. Pomoci tomu můžeme potravními doplňky určenými k posílení vlasů nebo proti stárnutí, s jejichž výběrem nám poradí v lékárně. Když se situace během zhruba dvou tří měsíců nelepší, je na místě poradit se s gynekologem, který doporučí nápravu (u přechodu například hormonální substitucí). Gynekologa bychom měly vyhledat i v tom případě, kdy k poruše produkce ženských pohlavních hormonů není zjevný důvod - může totiž jít o onemocnění vaječníků či nadledvinek, která mimo jiné právě řídnutí vlasů doprovází (někdy dokonce v podobě takzvaného mužského typu plešatění - tedy vznikem čelních koutů).

2. Poruchy činnosti štítné žlázy

Vypadávání vlasů (někdy i s tvorbou lysin) je samozřejmě jen jedním z příznaků. Trápí-li nás kromě toho ještě zbytnění krku, zvýšená únavnost či nervozita, je to důvod k návštěvě endokrinologa. Pokud zjistí, že je opravdu na vině štítná žláza, mělo by vypadávání vlasů pár týdnů až měsíců po zahájení cílené léčby samo přestat.

Zpět